询问BIG

我们非常乐意向您
解答对于会籍的疑问。

  返回
  • 亚航自由飞享计划
  • BIG会籍&账户信息
  • 赚取BIG积分
  • 兑换BIG积分
  • BIG积分充值
  • 同行家人 (Fly with Family)
  • BIG Xchange
  • 条款与政策




1.基本规定

1.1本隐私政策(“隐私政策”)由BIGLife Sdn. Bhd.(曾用名:BIG Loyalty Sdn. Bhd.及Think Big Digital Sdn. Bhd.,简称“BL”)提供,涉及亚航BIG 忠诚计划的运营和管理,以及相关服务的提供(统称“我方”、“我方的”)。

1.2本隐私政策描述了我方如何与何时收集您的个人信息,该等信息的用途,使用对象,向其他方披露的时间,您如何查阅您的详细信息以及更正您的详细信息,您个人信息的控制,以及如何联系我方等方面的内容。

1.3一经浏览我司网站www.airasiabig.com 或浏览、访问和/或使用BIG手机APP(“网站”或“手机APP”),即视为您已阅读本隐私政策,并同意受本隐私政策约束。


2.通知

2.1本隐私政策可作为根据马来西亚2010年个人数据保护法的规定的通知书。

2.2我方可以不时修改,变更或更新本隐私政策,以表明我们隐私措施的任何变化。我方将在任何时间我们的网站上或手机APP上通知您我方隐私政策的变化情况。可登陆我们的网站或手机APP查阅本隐私政策的最新版本。请定期登录我们的网站或手机APP,查阅我们隐私政策的更新情况。


3.信息收集与使用

3.1我方可以收集和保存与您或您已向我们提供信息之其他人(“第三方”)相关的个人信息/数据(“个人信息”),即可识别您或第三方的信息,包括但不限于全名、邮政地址、电子邮箱、其他联系信息、识别信息、付款信息,以及与我们相关的其他资料,以为您提供您和/或第三方或您所知悉的其他人(联系信息是从我们的网站或手机 APP 、客户服务中心、社交媒体网站、无预约散客或分销渠道和其他方式从您处所获得)所寻求的服务。您同意BL按照本政策所述的方式(可能随时变更该等方式)收集和使用您的个人信息,除非以及直到您另行通知我方您不同意为止。您亦声明并保证您已获得该等第三方的同意,或另行有权向我提供其个人信息,以及查阅或变更其信息。如果我方因为您未能遵守上述规定而遭受任何损失或损害,您同意向我方做出赔偿。

3.2您确认并同意为使您进行会籍申请、登记和/或订阅,以及为使我方可向您提供BIG 忠诚计划的服务、福利和/或特权,管理您的会员账户,以及使您有权参与BIG 忠诚计划,BL、亚航及其各自集团公司、相关公司、联盟机构、子公司、下属子公司、联营公司,以及马来西亚境内外(详见如下第3.4段)BL的受许方、供应商、服务供应商、商家、战略合作方、任何第三方合约商之间可能发生您个人信息和数据的共享、转移、检索、更新和处理,以及您会员资料和用户账户的创建;并且您已阅读,理解及同意为上述目的处理您的个人信息。

3.3您负责确保您向我们提供的个人信息之准确性、完整,且不具有误导性,并且该等个人信息应持续更新。

3.4我们可以在下述一种或多种情形下,或为下述一种或多种目的,收集个人信息:

a)处理您的会籍申请、注册和/或BIG 忠诚计划订阅;

b)向您提供BIG 忠诚计划的服务、福利和/或特权,管理您的会员账户以及账户下的交易和活动,并且让您以会员身份参与BIG 忠诚计划;

c)向您提供您所订阅的产品和/或服务,以及通知您一些重要功能变更或新情况;

d)向您发送产品和服务信息,以及特殊促销活动、新闻或客户调研表和调查问卷;

e)向您提供相关服务、福利、信息,管理或处理您就计划所进行的各项交易(例如:奖励计划,或我们各自合作方的任何计划,包括联名计划和/或其他业务合作);

f)处理您的付款交易,以及为其他运营和管理目的进行的处理,包括但不限于向您发送通知和管理你的账户;

g)向您提供各项服务、福利、信息,管理或处理与我们合作方和各自集团公司包括但不限于我们的股东、相关公司、联盟机构、子公司、下属子公司和联营公司之间进行的任何交易;

h)更新和管理我们记录的准确度;犯罪预防、侦查或检举,以及履行法律和监管义务;

i)进行评估和分析行为评分、市场、产品和趋势分析以及市场研究;

j)进行内部活动、管理、运营、营销、计划、产品或服务开发、处理问题和研究需求;

k)管理您参与我方不时运营之各项竞赛或活动事宜;

l)向您提供BL和我方相关公司、联盟机构、子公司和联营公司的产品和服务信息;

m)向您提供我方业务合作方的产品和服务相关的信息; 

n)交叉销售,营销和促销,包括管理各项活动和竞赛;

o)管理您的账户,包括就任何非正常或可疑行为采取必要的措施;

p)沟通以及确保客户满意度,包括进行调研,以提高我们产品和服务的质量,对质疑和投诉做出回应,以及大体上解决争议,或执行我们的条款和条件,包括与我们的产品和/或服务相关的条款和条件;

q)保存您的会员账户历史,现在或将来参考之用(若有);

r)BL的实际或建议受让人,或BL的参与者或从属参与者得以评估您的交易。这些交易记录是转让、参与或从属参与计划(若有)的主题;

s)保护BL的权益和其他附属利益或相关目的;

t)就与BL创建的应用进行互动之目的,所收集的关于您的位置和移动设备等信息,可能用来向您提供定位服务,例如搜寻结果和营销内容;

u)为其他条款和条件(包括产品条款和条件以及活动条款和条件)规定的其他目的;以及

v)为在收集您的个人信息时您以知悉的任何目的。

(统称“目的”)

3.5在任何时间,您可以通过联系我们,选择退出接受营销通讯信息(参见如下“联系我们”部分),并且,我们将确保从我们的邮递名单中,删除您的名字。

3.6我们使用总体和合计信息,创建统计数据和估量现场活动,以提高客户访问的可用性。该等信息并不包括个人信息。

3.7请注意根据前述目要求,您的个人信息或会转移到马来西亚境外之任何地点。

3.8我们可以披露您的个人信息给:

(a)亚航和BL和亚航的各集团公司、相关公司、联盟机构、子公司、下属子公司、联营公司以及我们的受许人、顾问、供应商(包括系统供应商)、服务供应商、商家、合作方(包括但不限于业务合作方、银行合作方、战略合作方)、第三方合约商,无论其位于马来西亚境内外);

(b)如或当被要求时,披露予支付网络运营商(包括VISA、MasterCard、中国银联,若适用)、政府机构、监管机构;

为上述目的;以及

(c)BL的任何实际或潜在委托人、承让人或并购人(马来西亚境内外)(包括我们的联盟机构和子公司)或我们的业务资产或集团公司,或涉及任何企业重组或实践,包括我们转让业务、资产和/或责任而进行的重组。

也可以为营销、广告宣传和相关目的,向与我们具有商业关系的其他第三方披露您的个人信息(除非您明确表示您不希望我们为营销和宣传目的向该等第三方进行披露),以及在法律要求或授权,或与政府机构的合作协议时披露您的个人信息。

3.9请注意BL有必要为上述目的处理您的个人信息,如无该等信息,BL将无法提供您要求BL提供的产品和/或服务,或履行和/或执行上述任何目的。如果您未能向我们提供上述第3.1段规定的个人信息,我们将无法履行和/或执行上述任何目的。


4.营销和促销通信

4.1我们可以使用您所提供的个人信息,向您发送与产品和服务以及特殊或促销活动相关的信息,新闻或客户调研表和调查问卷,除非您已明确表示不希望接收该等资料。

4.2您可以通过点击相关营销通信上的“不订阅链接”随时取消接收任何通信的权利,或因此直接联系我们(参见如下“联系我们”部分)。


5.您个人信息的安全性

5.1我们将采取合理措施,保护通过我们的网站或手机APP从您处收到的任何个人信息,防止其滥用和损失,以及非授权访问、修改或披露。我们可以电子形式或硬拷贝形式保存您的信息,或责成第三方代表我们保存该等信息。在适用法律要求下,在不需要时可销毁该等个人信息,或去识别化。

5.2一经向我们提供个人信息,或使用我们的服务或网站或手机APP,您即同意向我们的服务器、中央数据库和系统设施所在和/或所运营的场所 (其可能位于您居住的国家之外或您访问我们网站或手机APP提供信息所在的场所,包括位于马来西亚、新加坡、印度、美国,英国和其他)转移,存储和处理您的个人信息。

5.3但是,由于网站或手机APP是与因特网建立链接的,并且因特网本身不安全,因此我们无法就您与我们之间通信传输之安全性做出任何保证,一切风险由您承担。

5.4BL将根据马来西亚2010年个人数据保护法及其法规和标准规定的最低安全措施,按照如下方式,确保您个人信息存储的安全性:

a. 对有存储数据访问权的人员进行登记;

b. 在有必要的前提下,控制和限制访问权;

c. 维持正确的访问记录和个人信息转移记录;

d. 确保BL的所有员工保护其机密性;

e. 实施意识计划,就个人信息保护责任对员工进行培训;

f. 建立实际安全程序;

g. 对处理个人信息的第三方进行约束;和

h. 未经BL高级管理层书面同意,不使用可移动装置和云端服务来转移或存储个人信息。


6.到其他网站的链接

6.1我们的网站或手机APP可能包含到第三方运营之网站或手机APP的链接(“第三方网站和第三方手机APP”)。对于第三方网站和第三方手机APP的隐私措施或内容,我们不承担任何责任。第三方网站和第三方手机APP负责通知您其隐私措施相关的信息。我们支持您在提交任何个人信息前,阅读每个收集您信息之网站的隐私声明。BL的隐私政策仅适用于BL所收集的信息,并不适用于第三方网站或第三方手机APP。


7.访问和纠正

7.1您可以在任何时候通过联系我们(参见如下“联系我们”部分),要求访问我们保存的您的个人信息或任何您提交过的第三方信息。如果您有权访问我们保存的信息,则我们将竭力以合适的信息访问方式向您提供信息(例如:通过电子邮件或邮递方式向您提供信息)。

7.2如果您认为我们持有的您个人信息不正确、不完整或不准确,则您可以要求对其进行修改。我们将考虑是否需要修改该等信息。如果我们不同意修改理由,那么,我们将会在个人信息上添加一个标注标记您对此有异议。您也可以在其后任何时间以书面形式要求限制对您个人信息(包括您提供的其他人的个人数据)的处理。

7.3根据马来西亚2010年个人数据保护法的规定,并在任何其他适用法律(如适用)未限制的范围内,我们可以:

(1)就个人信息的访问或纠正处理要求,收取相应的费用;和

(2)拒绝办理个人信息纠正要求,并告知您拒绝理由。


8. COOKIES

8.1我们可以使用我们网站或手机APP中的cookie,用来:

(1)在申请、订阅、登记、处理和交易期间,保持您的会话和所要求的详细信息(即所谓的会话cookie);

(2)收集网站或手机App使用数据用于统计/分析(分析cookie);以及

(3)根据于您的地理位置,将您导向到正确的登陆页面(地理定位cookie)。

8.2您可以通过更改您的浏览器设置,使其在接受您访问的网站或手机APP的cookie前,停止接受cookie或向您发出提醒。如果禁用cookie功能,我们的网站或手机APP将无法正确运行。


9.未成年人(未满18周岁人员)

9.1我们无法辨别我们网站或手机APP访客的年龄。如果您是不满十八(18)周岁的未成年人的父/母或监护人,并且其在未经您同意的前提下,已向我们提供个人信息,则您可以联系我们,要求我们移除该等信息。

10.联系我们

10.1若对于我们的隐私政策有疑问,或就我们根据马来西亚2010年个人数据保护法的隐私处理存在任何担心或任何投诉,请通过挂号信或电子邮件(必须从您在我处登记的电子邮箱地址发送)方式联系我们:

个人数据保护部 地址:

Unit 19-04-02, Level 4

PNB Damansara

Lorong Dungun

Damansara Heights

50490 Kuala Lumpur

Malaysia

电子邮箱: pdpa.admin@airasiabig.com


11.网站或手机APP免责声明

11.1关于我们网站或手机APP的免责声明,请参看我们网站或手机APP的使用条款(“使用条款”),查阅更多信息。

12.其他

12.1如果本隐私政策的英文文本和其他语言文本之间有任何不一致之处,则本英文文本的条款应优先适用。


13.英文文本和其他翻译文本之间的冲突

如果本隐私政策之条款和条件的英文文本与其翻译文本有任何抵触或不相符之处,则本英文文本的条款应优先适用,并取代任何其他翻译文本或其他语种文本。

于2018年6月19日更新



Polisi Privasi

1. AM

1.1 Polisi Privasi ini (“Privasi Polisi”) ini disediakan oleh BIGLIFE SDN. BHD. (dahulunya dikenali sebagai BIG Loyalty Sdn. Bhd.)("BL") berkaitan dengan operasi dan pengurusan Program Kesetiaan AirAsia BIG oleh BL, dan penyediaan perkhidmatan di bawahnya (secara kolektif dirujuk sebagai "kami", "milik kami" dan "kita").

1.2 Polisi Privasi ini menerangkan bagaimana dan bila kami mengumpul maklumat peribadi anda, apa maklumat yang boleh digunakan, tujuan kami mengumpul maklumat tersebut,bila ia boleh didedahkan kepada pihak lain, bagaimana anda boleh mengakses maklumat anda dan meminta pembetulan butir-butir anda, kawalan anda sendiri ke atas maklumat peribadi anda dan bagaimana anda boleh menghubungi kami.

1.3 Dengan melawat laman web kami di www.airasiabig.com atau melawat, mengakses dan/atau menggunakan aplikasi mudah alih BIG ("Laman web" atau "Aplikasi Mudah alih"), anda akan dianggap telah membaca dan bersetuju untuk terikat dengan Polisi Privasi ini.

2. NOTIS

2.1 Polisi Privasi ini dianggap sebagai suatu notis menurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010.

2.2 Kami mungkin mengubah suai, mengubah atau mengemaskini Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan sebarang perubahan kepada amalan privasi kami. Kami akan memaklumkan anda akan perubahan kepada Polisi Privasi kami di Laman web kami atau Aplikasi Mudah alih. Dalam setiap kes, versi Polisi Privasi yang telah dikemaskinikan  boleh didapati di Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami pada setiap masa. Sila semak Laman web kami atau Aplikasi Mudah alih kami secara kerap untuk sebarang pengemaskinian terhadap Polisi Privasi kami.

3. PENGUMPULAN DAN PENGGUNAAN MAKLUMAT

3.1 Kami mungkin mengumpul dan memegang maklumat/data peribadi ("Maklumat Peribadi") tentang anda atau orang lain yang anda telah berikan maklumatnya kepada kami (Pihak Ketiga"), iaitu, maklumat yang boleh mengenal pasti anda atau pihak ketiga tersebut, termasuk tanpa batasan nama penuh, alamat pos dan e-mel, maklumat perhubungan lain, butir-butir pengenalan, butiran pembayaran dan lain-lain maklumat yang diperlukan oleh kami bagi menyediakan anda dengan perkhidmatan yang mana anda dan/atau pihak ketiga, atau seseorang lain yang anda tahu, cari, yang kami terima daripada anda melalui Laman web atau Aplikasi Mudah alih, pusat khidmat pelanggan, laman media sosial, jumpa terus atau saluran pengedaran dan saluran pengedaran kami yang lain. Anda bersetuju dengan pengumpulan dan penggunaan Maklumat Peribadi anda oleh BL mengikut cara yang diterangkan di sini (yang mungkin berubah dari masa ke semasa) melainkan jika dan sehingga anda memaklumkan kami sebaliknya. Anda juga mewakili dan menjamin bahawa anda telah mendapat keizinan daripada Pihak Ketiga atau sebaliknya berhak untuk memberikan kami Maklumat Peribadi mereka dan untuk melihat atau mengubah maklumat mereka. Anda bersetuju untuk menanggung rugi kami sekiranya kami mengalami apa-apa kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh kegagalan anda untuk mematuhi yang sama.

3.2 Anda mengakui dan bersetuju bahawa bagi anda meneruskan permohonan keahlian, pendaftaran dan/atau langganan dan untuk kami berikan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah dan keistimewaan di bawah Program Kesetiaan BIG, menguruskan akaun keahlian anda, dan untuk membolehkan anda mengambil bahagian dalam Program Kesetiaan BIG, perkongsian, pindahan, pengambilan, pengemaskinian dan pemprosesan maklumat dan Maklumat Peribadi anda serta penciptaan profil ahli dan akaun pengguna mungkin berlaku antara BL, AirAsia dan setiap kumpulan syarikat masing-masing, syarikat berkaitan, afiliasi, anak-anak syarikat, rakan anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu BL dan AirAsia, dan pemegang lesen BL, vendor, pembekal perkhidmatan, peniaga, rakan-rakan strategik, mana-mana kontraktor pihak ketiga, dalam dan luar Malaysia (lebih lanjut dinyatakan di perenggan 3.4 di bawah), dan bahawa anda telah membaca, memahami dan bersetuju untuk memproses Maklumat Peribadi anda untuk tujuan yang sama.

3.3 Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa Maklumat Peribadi yang anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan Maklumat Peribadi tersebut sentiasa dikemaskinikan.

3.4 Kami mungkin mengumpul Maklumat Peribadi dalam satu atau lebih keadaan berikut atau bagi satu atau lebih tujuan yang berikut:

(a) untuk memproses permohonan keahlian anda, pendaftaran dan/atau langganan bagi Program Kesetiaan BIG;

(b) untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah dan keistimewaan di bawah Program Kesetiaan BIG, untuk menguruskan akaun keahlian, transaksi dan aktiviti-aktiviti di bawahnya dan membolehkan anda untuk mengambil bahagian dalam Program Kesetiaan BIG sebagai ahli;

(c) untuk menyediakan anda dengan produk-produk dan/atau perkhidmatan yang anda telah langgani dan untuk memberitahu anda tentang perubahan-perubahan penting atau perkembangan ciri-ciri;

(d) untuk menghantar maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, dan tawaran promosi istimewa, surat berita atau borang kaji selidik dan soal selidik pelanggan;

(e) untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah, maklumat, untuk menguruskan atau memproses sebarang transaksi yang telah anda lakukan di mana-mana program (contohnya program ganjaran, atau berkenaan mana-mana program rakan kongsi kami masing-masing termasuk program jenama bersama dan/atau lain-lain usahasama perniagaan);

(f) untuk memproses transaksi pembayaran anda dan untuk tujuan lain-lain operasi dan pentadbiran, termasuk tanpa batasan, menghantar kepada anda pemberitahuan, dan menguruskan akaun anda;

(g) untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah maklumat, menguruskan atau memproses sebarang transaksi dengan mana-mana rakan kongsi dan kumpulan syarikat masing-masing, termasuk tetapi tidak terhad kepada pemegang-pemegang saham kami, syarikat-syarikat berkaitan, afiliasi, subsidiari, rakan-rakan subsidiari dan syarikat-syarikat bersekutu berkaitan dengan perkhidmatan, manfaat dan keistimewaan yang diberikan kepada anda;

(h) mengemaskini dan menguruskan ketepatan rekod kami; pencegahan, pengesanan atau pendakwaan jenayah, dan mematuhi kewajipan perundangan dan kawal selia serta obligasi badan berkanun;

(i) untuk menjalankan pemarkahan penilaian dan analisis tingkah laku, pasaran, analisis produk dan arah aliran dan kajian pasaran (jika ada);

(j) menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman, pentadbiran, operasi, pemasaran, perancangan, pembangunan produk atau perkhidmatan, keperluan penyelidikan dan penyelesaian masalah;

(k) menguruskan penyertaan anda dalam peraduan atau kempen-kempen yang mungkin kami jalankan dari masa ke semasa;

(l) untuk memberikan anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan BL dan syarikat berkaitan, afiliasi, anak syarikat dan syarikat-syarikat bersekutu kami;

(m) untuk memberikan anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan daripada rakan perniagaan kami; 

(n) penjualan silang, pemasaran dan promosi termasuk menguruskan tawaran dan pertandingan;

(o) untuk menguruskan akaun anda termasuk mengambil tindakan yang perlu berhubung dengan mana-mana aktiviti janggal atau mencurigakan sehubungan dengannya;

(p) komunikasi dan memastikan kepuasan pelanggan, yang mungkin termasuk menjalankan kaji selidik untuk meningkatkan kualiti produk dan perkhidmatan kami, bertindak balas kepada pertanyaan dan aduan dan secara amnya menyelesaikan pertikaian atau untuk menguatkuasakan terma dan syarat, termasuk terma dan syarat yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan kami;

(q) mengekalkan sejarah akaun keahlian anda untuk rujukan masa kini dan masa depan (jika ada);

(r) membolehkan pemegang serah hak BL sebenar atau dicadangkan, atau peserta atau subpeserta BL  menilai transaksi anda yang dimaksudkan untuk menjadi penyerahan, penglibatan atau penyertaan kecil (jika ada);

(s) melindungi kepentingan BL dan lain-lain tujuan sampingan atau berkaitan;

(t) dari segi interaksi dengan aplikasi yang dicipta oleh BL, maklumat yang dikumpul dari segi lokasi dan peranti mudah alih anda boleh digunakan untuk memberikan anda dengan perkhidmatan berasaskan lokasi seperti hasil carian dan kandungan pemasaran;

(u) untuk tujuan-tujuan lain seperti yang dinyatakan dalam terma dan syarat (termasuk terma dan syarat produk dan terma dan syarat kempen); dan

(v) untuk sebarang tujuan yang diberitahu kepada anda pada masa pengumpulan maklumat peribadi anda.

(selepas ini dirujuk sebagai “Tujuan”)

3.5 Pada bila-bila masa anda boleh memilih keluar daripada senarai penerima komunikasi pemasaran daripada kami dengan menghubungi kami (sila lihat bahagian HUBUNGI KAMI di bawah) dan kami akan memastikan bahawa nama anda dibuang dari senarai mel kami.

3.6 Kami menggunakan maklumat umum, agregat untuk menjana statistik dan mengukur aktiviti tapak untuk meningkatkan kebergunaan kunjungan pelanggan. Maklumat tersebut tidak termasuk Maklumat Peribadi.

3.7 Sila ambil perhatian bahawa jika diperlukan bagi tujuan di atas, Maklumat Peribadi anda mungkin dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia.

3.8 Kami mungkin mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada:

(a) AirAsia dan setiapsyarikat kumpulan masing-masing, syarikat berkaitan, afiliasi, anak-anak syarikat, rakan anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu BL dan AirAsia, dan pemegang-pemegang lesen, penasihat, vendor (termasuk sistem vendor), pembekal perkhidmatan, peniaga, rakan-rakan (termasuk tetapi tidak terhad kepada rakan-rakan kongsi perniagaan, rakan kongsi bank, rakan-rakan strategik), kontraktor pihak ketiga kami, sama ada terletak dalam atau luar Malaysia;

(b) pengendali rangkaian pembayaran (termasuk VISA, Mastercard, China Union Pay, dimana berkenaan), agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa, jika dan apabila diperlukan;

bagi Tujuan; dan

(c) mana-mana pemegang serah hak BL yang sebenar atau berpotensi, yang menerima pindahan milik atau pengambilalih (dalam atau di luar Malaysia) (termasuk syarikat-syarikat subsidiari dan afiliasi kami) atau aset perniagaan kami atau syarikat-syarikat kumpulan, atau berhubung dengan sebarang penyusunan semula atau perlaksanaan korporat termasuk penstrukturan semula kami untuk memindahkan perniagaan, aset dan/atau liabiliti.

Maklumat Peribadi anda juga boleh didedahkan kepada pihak ketiga yang lain yang kami ada hubungan perdagangan, untuk tujuan pemasaran, pengiklanan dan yang berkaitan dengannya, melainkan jika anda menyatakan bahawa anda tidak mahu kami mendedahkan kepada pihak ketiga seperti itu untuk tujuan pemasaran dan pengiklanan dan seperti dikehendaki atau diberi kuasa di bawah undang-undang atau disediakan dalam kerjasama dengan mana-mana pihak berkuasa kerajaan.

3.9 Sila ambil perhatian bahawa ianya perlu bagi BL untuk memproses Maklumat Peribadi anda untuk Tujuan tersebut, dan tanpanya BL tidak akan mampu untuk menyediakan produk dan/atau perkhidmatan yang anda minta dari BL atau melaksanakan dan/atau menjalankan mana-mana Tujuan yang tersebut di atas. Jika anda gagal untuk menyediakan kepada kami Maklumat Peribadi yang dinyatakan di perenggan 3.1 di atas, kami mungkin tidak mampu untuk melaksanakan dan/atau menjalankan apa-apa Tujuan dinyatakan.

4. KOMUNIKASI PEMASARAN DAN PROMOSI

4.1 Kami mungkin menggunakan Maklumat Peribadi yang disediakan untuk menghantar maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, dan tawaran khas atau promosi, surat berita atau borang-borang kaji selidik dan soal selidik pelanggan melainkan jika anda menyatakan anda tidak ingin menerima bahan-bahan itu.

4.1 Anda boleh memilih keluar daripada senarai penerima apa-apa komunikasi dari kami pada bila-bila masa dengan mengklik di "pautan hentikan langganan" pada komunikasi pemasaran yang berkaitan atau hubungi kami dengan permintaan anda (lihat bahagian HUBUNGI KAMI di bawah).

5. KESELAMATAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA

5.1 Kami akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi sebarang Maklumat Peribadi yang kami terima daripada anda melalui Laman web kami atau dengan Aplikasi Mudah alihdari penyalahgunaan dan kehilangan dan dari akses tanpa kebenaran, pengubahsuaian atau pendedahan. Kami mungkin memegang maklumat anda sama ada dalam bentuk elektronik atau salinan kertas atau mengekalkan pihak ketiga untuk memegang maklumat tersebut bagi pihak kami. Dimana dikehendaki oleh undang-undang Maklumat Peribadi akan dimusnahkan atau dinyahkenal pasti apabila tidak diperlukan lagi.

5.2 Dengan memberikan kami Maklumat Peribadi atau menggunakan perkhidmatan kami atau Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami, anda memberi kebenaran untuk pemindahan, storan dan pemprosesan Maklumat Peribadi di mana pelayan, pangkalan data pusat dan kemudahan sistem kami akan terletak dan/atau dikendalikan, yang mungkin berada di luar negara anda tinggal atau lokasi di mana anda mengakses Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami untuk memberikan Maklumat Peribadi, dan mungkin merangkumi, antara lain, Malaysia, Singapura, India, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

5.3 Walau bagaimanapun oleh kerana Laman web atau Aplikasi mudah alih ini dihubungkan ke internet, dan internet adalah sangat tidak selamat, kami tidak dapat menyediakan sebarang jaminan berhubung keselamatan penghantaran maklumat yang anda komunikasikan kepada kami dan anda melakukannya atas risiko anda sendiri .

5.4 BL akan menjaga keselamatan penyimpanan Maklumat Peribadi anda bagi mematuhi langkah-langkah keselamatan minimum yang ditetapkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010, peraturan dan piawaiannya, dengan cara-cara berikut:

 a. mendaftarkan orang-orang yang mempunyai akses kepada penstoran;

 b. kawalan dan hadkan capaian berdasarkan keperluan;

 c. mengekalkan rekod yang betul bagi akses dan pemindahan Maklumat Peribadi;

 d. memastikan semua kakitangan BL melindungi kerahsiaan;

 e. mengadakan program-program kesedaran mendidik kakitangan mengenai tanggungjawab untuk melindungi Maklumat Peribadi;

 f. mewujudkan prosedur keselamatan fizikal;

 g. mengikat pihak ketiga yang terlibat dalam pemprosesan Maklumat Peribadi; dan

 h. tidak menggunakan peranti boleh alih dan perkhidmatan pengkomputeran awan untuk memindah atau menyimpan Maklumat Peribadi tanpa persetujuan bertulis daripada pengurusan kanan BL.

6. PAUTAN KE LAMAN WEB LAIN 

6.1 Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami mungkin mengandungi pautan ke laman web atau aplikasi mudah alih yang dikendalikan oleh pihak ketiga ("Laman Web Pihak Ketiga dan Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga"). Kami tidak bertanggungjawab untuk amalan privasi atau kandungan Laman Web Pihak Ketiga dan Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga. Laman Web Pihak Ketiga dan Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga adalah bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada anda mengenai amalan privasi mereka sendiri. Kami menggalakkan anda untuk membaca penyata privasi setiap laman web yang mengumpul maklumat daripada anda sebelum menghantar sebarang Maklumat Peribadi. Polisi Privasi BL terpakai semata-mata kepada maklumat yang dikumpul oleh BL dan tidak terpakai untuk Laman Web Pihak Ketiga atau Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga.

7. AKSES DAN PEMBETULAN

7.1 Anda boleh meminta akses ke sebarang Maklumat Peribadi yang kami pegang tentang anda atau mana-mana Pihak Ketiga yang Maklumat Peribadinya telah anda berikan pada bila-bila masa dengan menghubungi kami (sila lihat bahagian HUBUNGI KAMI di bawah). Di mana kami memegang maklumat yang anda berhak untuk akses, kami akan berusaha untuk menyediakan anda dengan cara yang sesuai untuk mencapainya (misalnya dengan menghantar e-mel atau menghantarnya kepada anda).

7.2 Jika anda percaya bahawa Maklumat Peribadi yang kami pegang tentang anda adalah tidak betul, tidak lengkap atau tidak tepat, maka anda boleh memohon untuk memindanya. Kami akan mempertimbangkan jika maklumat itu memerlukan pindaan. Jika kami tidak bersetuju bahawa ada alasan untuk pindaan maka kami akan menambah nota maklumat peribadi yang menyatakan bahawa anda tidak bersetuju dengannya. Anda boleh juga, pada bila-bila masa selepas ini, membuat permintaan, secara bertulis, untuk mengehadkan pemprosesan Maklumat Peribadi anda (termasuk data peribadi lain-lain yang diberikan oleh anda).

7.3 Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010, dan sehingga tahap tidak terhad oleh mana-mana undang-undang lain (jika berkenaan), kami boleh:

(1) mengenakan bayaran untuk memproses permintaan anda untuk akses atau pembetulan Maklumat Peribadi; dan

(2) enggan mematuhi permintaan untuk pembetulan Maklumat Peribadi anda dan memberikan anda sebab untuk keengganan kami.

8. KUKI

8.1 Kami mungkin menggunakan kuki di Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami untuk:-

(1) mengekalkan sesi dan butir-butir anda yang diperlukan semasa permohonan, langganan, proses pendaftaran dan semasa transaksi (kuki sesi);

(2) mengumpul data penggunaan Laman web atau Aplikasi Mudah alih untuk tujuan statistik/analitik (kuki analitik); dan

(3) mengarahkan anda ke halaman pendaratan yang betul berdasarkan geo-lokasi anda (kuki panyasaran geografi).

8.2 Anda boleh mengarahkan pelayar anda, dengan mengubah tetapannya, untuk berhenti menerima kuki atau untuk bertanya kepada anda sebelum menerima kuki daripada Laman web atau Aplikasi Mudah alih yang anda lawati. Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami tidak akan berfungsi dengan betul jika tetapan kuki dilumpuhkan.

9. KANAK-KANAK (DI BAWAH UMUR 18 TAHUN)

9.1 Kami tidak dapat membezakan umur pelawat ke Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami. Jika anda adalah ibu bapa atau penjaga seseorang yang di bawah umur lapan belas (18) tahun yang telah memberikan kami Maklumat Peribadinya tanpa pengetahuan dan kebenaran anda, anda boleh meminta kami memadam maklumat tersebut dengan menghubungi kami.

10. HUBUNGI KAMI

10.1 Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Polisi Privasi kami, atau apa-apa kepentingan atau aduan mengenai pengolahan privasi anda oleh kami menurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010, sila hubungi kami melalui surat berdaftar atau e-mel (yang mestilah dihantar dari alamat e-mel yang anda daftar dengan kami) di:-

Bahagian Perlindungan Data Peribadi

Unit 19-04-02, Aras 4

PNB Damansara

Lorong Dungun

Damansara Heights

50490 Kuala Lumpur

Malaysia

Emel: pdpa.admin@airasiabig.com


11. PENAFIAN LAMAN WEB ATAU APLIKASI MUDAH ALIH

11.1 Berasaskan kepada penafian Laman web dan Aplikasi Mudah alih kami, sila rujuk kepada Terma Penggunaan kami ("Terma Penggunaan") yang boleh ditemui di Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami untuk maklumat lanjut.

12. PELBAGAI

12.1 Sekiranya terdapat sebarang ketidakselarasan antara versi Bahasa Inggeris dan versi bahasa yang lain Polisi Privasi ini, terma versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

13. PERCANGGAHAN ANTARA TEKS BAHASA INGGERIS DAN TERJEMAHAN LAIN

13.1 jika terdapat sebarang konflik atau percanggahan antara teks Bahasa Inggeris bagi terma dan syarat Polisi Privasi ini dan sebarang terjemahannya, teks Bahasa Inggeris hendaklah diguna pakai dan mengatasi apa-apa terjemahan lain atau mana-mana versi dalam bahasa lain.

Dikemaskini sehingga 18 Januari 2019



是的不用
最后更新 5 November 2019