Ask BIG

We're glad to answer any questions
you may have about your membership

  Back
  • AirAsia's Freedom Flyer Programme
  • Membership and account
  • Earn BIG Points
  • Redeem BIG Points
  • BIG Points Top-up
  • Fly with Family
  • Terms & Policies




GENERAL

This Privacy Policy (“Privacy Policy”) is provided by Think Big Digital Sdn Bhd (“TBD”) with respect to the operation and management of the AirAsia BIG Loyalty Programme by TBD, and the provision of services thereunder (collectively referred to as “we”, “our” and “us”).

This Privacy Policy describes how and when we collect your personal information, what that information may be used for, who uses it, when it may be disclosed to other parties, how you can access your details and seek correction of your details, the control your own personal information and how you can contact us.

By visiting our website at www.airasiabig.com or visiting, assessing and/or using the BIG mobile application (the “Website” or the “Mobile App”), you are deemed to have read and agreed to be bound by this Privacy Policy.

NOTICE

This Privacy Policy serves as a notice pursuant to the Malaysian Personal Data Protection Act 2010.

We may modify, vary or update this Privacy Policy from time to time to reflect any changes to our privacy practices. We will notify you of these changes to our Privacy Policy on our Website or the Mobile App. In any case, an updated version of this Privacy Policy is always available on our Website or the Mobile App at all times. Please check our Website or the Mobile App regularly for updates to our Privacy Policy.

INFORMATION COLLECTION AND USE

We may collect and hold personal information/data (“Personal Information”) about you or someone else whom you have provided us with information of (“Third Party”), that is, information that can identify you or such Third Party, including without limitation full name, postal and email address, other contact details, identification details, payment details, and other information relevant to us providing you with the services you and/or the Third Party are, or someone else you know is, seeking, which we receive from you through our Website or the Mobile App, customer service centre, social media sites, walk-in or distribution channels and other distribution channels. You consent to the collection and use of your Personal Information by TBD in the ways described herein (which may change from time to time) unless and until you inform us to the contrary. You also represent and warrant that you have obtained the consent of such Third Party or are otherwise entitled to provide us with their Personal Information and to view or change their information. You agree to indemnify us in the event we suffer any loss or damage as a result of your failure to comply with the same.

You acknowledge and agree that in order for you to proceed with membership application, registration and/or subscription and for us to provide you with the services, benefits and/or privileges under the BIG Loyalty Programme, to manage your membership account, and to enable you to participate in the BIG Loyalty Programme, the sharing, transfer, retrieval, updating and processing of your personal information and data as well as creation of member profile and user accounts may occur between TBD, AirAsia and each of TBD and AirAsia’s respective group companies, related corporations, affiliates, subsidiaries, fellow subsidiaries, associates, and TBD’s licensees, vendors, service providers, merchants, strategic partners, any third party contractors, within and beyond Malaysia (as further stated in para 3.4 below), and that you have read, understood and consented to the processing of your personal information for the purposes of the same.

You are responsible for ensuring that the Personal Information you provide us is accurate, complete and not misleading and that such Personal Information is kept up to date. 

We may collect Personal Information in one or more of the following circumstances or for one or more of the following purposes:

  • to process your membership application, registration and/or subscription for the BIG Loyalty Programme;
  • to provide you with the services, benefits and/or privileges under the BIG Loyalty Programme, to manage your membership account, transactions and activities thereunder and to enable you to participate in the BIG Loyalty Programme as a member;
  • to provide you with products and/or services which you have subscribed for and to notify you about important changes or developments to the features;
  • to send you information on the products and services, and special promotional offers, newsletters or customer survey forms and questionnaires;
  • to provide you with services, benefits, information, to manage or process any transactions you have undertaken on any programs (e.g. reward programs, or in respect of any programs with our respective partners including co-brand programs and/or other business collaborations);
  • to process your payment transactions and for other operational and administrative purposes, including without limitation, sending you notifications, and managing your account,
  • to provide you with services, benefits, information, to manage or process any transactions with any of our partners and respective group companies, including but not limited to our shareholders, related corporations, affiliates, subsidiaries, fellow subsidiaries and associates in relation to the services, benefits and/or privileges provided to you;
  • updating and managing the accuracy of our records; prevention, detection or prosecution of crime, and complying with legal and regulatory obligations;
  • to conduct assessment and analysis behaviour scoring, market, product and trend analysis and market research;
  • to conduct internal activities, administrative, operational, marketing, planning, product or service development, troubleshooting and research requirements;
  • to administer your participation in contests or campaigns that we may run from time to time;
  • to provide you with information on products and services of TBD and our related corporations, affiliates, subsidiaries and associates;
  • to provide you with information on products and services of our business partners;
  • cross selling, marketing and promotions including administering offers and competitions;
  • to manage your account including taking the necessary action in relation to any irregular or suspicious activities in respect thereto;
  • communications and ensuring customer satisfaction, which may include conducting surveys to improve the quality of our products and services, responding to inquiries and complaints and to generally resolve disputes or to enforce our terms and conditions, including the terms and conditions relating to our products and/or services;
  • maintaining your member account history for present and future reference (if any);
  • enabling an actual or proposed assignee of TBD, or participant or sub-participant of TBD to evaluate your transactions which are intended to be the subject of the assignment, participation or sub-participation (if any);
  • protecting TBD’s interests and other ancillary or related purposes;
  • with regards to interaction with applications created by TBD, the information collected with regards to your location and mobile device may be used to provide you with location-based services such as search results and marketing content;
  • for such other purposes as set out in any other terms and conditions (including product terms and conditions and campaign terms and conditions); and
  • for any purpose made known to you at the time of collection of your personal information.

 (collectively referred to as “Purposes”)

At any time you may opt-out of receiving marketing communications from us by contacting us (see the CONTACTING US section below) and we will ensure that your name is removed from our mailing list.

We use general, aggregated information to generate statistics and measure site activity to improve the usefulness of customer visits. Such information does not include Personal Information.

Please take note that if required for the foregoing Purposes, your Personal Information may be transferred to locations outside Malaysia.

We may disclose your Personal Information to:

  • AirAsia and each of TBD and AirAsia’s respective group companies, related corporations, affiliates, subsidiaries, fellow subsidiaries, associates, and our licensees, advisors, vendors (including system vendors), service providers, merchants, partners (including but not limited to business partners, bank partners, strategic partners), third party contractors, whether located within or outside Malaysia;
  • payment network operators (including VISA, MasterCard, China Union Pay, where applicable), governmental agencies, regulatory authorities, if and when required;

          for the Purpose; and

  • any of TBD’s actual or potential assignee, transferee or acquirer (within or outside Malaysia) (including our affiliates and subsidiaries) or our business assets or group companies, or in connection with any corporate restructuring or exercise including our restructuring to transfer the business, assets and/or liabilities.

Your Personal Information may also be disclosed to other third parties with whom we have commercial relationships, for marketing, advertising and related purposes, unless you have indicated that you do not wish for us to disclose to such third parties for marketing and advertising purposes, and as required or authorised under law or provided in co-operation with any governmental authority.

Please note that it is necessary for TBD to process your personal information for the Purpose, and without which TBD will not be able to provide the product and/or service that you have requested from TBD or to perform and/or carry out any of the abovementioned Purposes. If you fail to provide us with Personal Information stated in paragraph 3.1 above, we may not be able to perform and/or carry out any of the Purposes.

MARKETING AND PROMOTIONAL COMMUNICATIONS

We may use the Personal Information provided to send you information on products and services, and special or promotional offers, newsletters or customer survey forms and questionnaires unless you have indicated that you do not wish to receive such materials.

You may opt out of receiving any communications from us at any time by clicking on the “unsubscribe link” on the relevant marketing communications or contact us with your request (see the CONTACTING US section below).

SECURITY OF YOUR PERSONAL INFORMATION

We will take reasonable steps to protect any Personal Information we receive from you via our Website or the Mobile App from misuse and loss and from unauthorised access, modification or disclosure. We may hold your information in either electronic or hard copy form or retain third parties to hold that information on our behalf. Where required by applicable laws, Personal Information will be destroyed or de-identified when no longer needed.

By providing us with Personal Information or using our services or our Website or the Mobile App, you consent to the transfer, storage and processing of Personal Information to where our servers, central database and system facilities are located and/or operated, which may be outside your country of domicile or the location where you access our Website or the Mobile App to provide Personal Information, and which may include, among others, Malaysia, Singapore, India, the United States and the United Kingdom.

However as the Website or the Mobile App is linked to the internet, and the internet is inherently insecure, we cannot provide any assurance regarding the security of transmission of information you communicate to us and you do so at your own risk.

TBD will secure the storage of your Personal Information in compliance with the minimum security measures prescribed under the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia, its regulation and standards, in the following manner:

  • register those who have access to the storage;
  • control and limit access based on necessity;
  • maintain proper record of access and transfer of Personal Information;
  • ensure all employees of TBD protect confidentiality;
  • conduct awareness programmes to educate employees on responsibility to protect Personal Information;
  • establish physical security procedures;
  • bind third parties involved in progressing of Personal Information; and
  • do not use removable device and cloud computing service to transfer or store Personal Information without written consent from TBD’s senior management.

LINKS TO OTHER WEBSITE

Our Website or the Mobile App may contain links to websites or mobile applications  operated by third parties (“Third Party Website and Third Party Mobile App”). We are not responsible for the privacy practices or the content of Third Party Website’s and Third Party Mobile App’s. Third Party Websites and Third Party Mobile App’s are responsible for informing you about their own privacy practices. We encourage you to read the privacy statements of each site that collects information from you before submitting any Personal Information. TBD’s Privacy Policy applies solely to information collected by TBD and does not apply to Third Party Websites or Third Party Mobile Apps.

ACCESS AND CORRECTION

You may request access to any Personal Information we hold about you or any Third Party whose Personal Information you had provided at any time by contacting us (see the CONTACTING US section below). Where we hold information that you are entitled to access, we will endeavour to provide you with suitable means of accessing it (e.g. by emailing or mailing it to you).

If you believe that Personal Information we hold about you is incorrect, incomplete or inaccurate, then you may request to amend it. We will consider if the information requires amendment. If we do not agree that there are grounds for amendment then we will add a note to the Personal Information stating that you disagree with it. You may also, at any time hereafter, request, in writing, to limit the processing of your Personal Information (including personal data of others provided by you).

In accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010, and to the extent not limited by any other applicable law (if applicable), we may:

  1. charge a fee for processing your request for access or correction to the Personal Information; and
  2. refuse to comply with your request for correction to the Personal Information and give you a reason for our refusal.

COOKIES

We may use cookies in our Website or the Mobile App to:-

  1. maintain your session and required details during the application, subscription, registration process and during transactions (session cookie);
  2. collect Website or the Mobile App usage data for statistical/analytics purposes (analytics cookie); and
  3. direct you to the correct landing page based on your geo-location (geo-targeting cookie).

You may instruct your browser, by changing its setting, to stop accepting cookies or to prompt you before accepting a cookie from the Website or the Mobile Apps that you visit. Our Website or the Mobile App will not function properly if the cookie setting is disabled.

MINORS (UNDER THE AGE OF 18 YEARS OLD)

We cannot distinguish the age of visitors to our Website or the Mobile App. If you are a parent or guardian of someone under eighteen (18) years old who has provided us his/her Personal Information without your knowledge and consent, you may request that we remove such information by contacting us.

CONTACTING US

If you have any questions about our Privacy Policy, or any concerns or a complaint regarding the treatment of your privacy by us pursuant to the Malaysian Personal Data Protection Act 2010, please contact us via registered mail or email (which must be sent from your email address that you registered with us) at:-

Personal Data Protection Division
Unit 19-04-02, Level 4
PNB Damansara,
Lorong Dungun,
Damansara Heights,
50490 Kuala Lumpur
Malaysia

Email: [email protected]

WEBSITE OR MOBILE APP DISCLAIMER

With reference to the disclaimer of our Website or the Mobile App, please refer to our Terms of Use (“Terms of Use”) that can be located in our Website or the Mobile App for further information.

MISCELLANOUS

In the event of any inconsistency between the English version and other language versions of this Privacy Policy, the terms of this English version shall prevail.

CONFLICT BETWEEN ENGLISH TEXT AND OTHER TRANSLATION

If there is any conflict or discrepancy between the English text of terms and conditions of this Privacy Policy and any translation thereof, the English text shall prevail and supersede any other translation or any other version in any other language.

Updated as at 19 June 2018


Polisi Privasi

AM

Polisi Privasi ini ("Privasi Polisi") ini disediakan oleh Think Big Digital Sdn Bhd ("TBD") berkaitan dengan operasi dan pengurusan Program Kesetiaan AirAsia BIG oleh TBD, dan penyediaan perkhidmatan di bawahnya (secara kolektif dirujuk sebagai "kami", "milik kami" dan "kita"). 

Polisi Privasi ini menerangkan bagaimana dan bila kami mengumpul maklumat peribadi anda, apa maklumat yang boleh digunakan, tujuan kami mengumpul maklumat tersebut, bila ia boleh didedahkan kepada pihak lain, bagaimana anda boleh mengakses maklumat anda dan meminta pembetulan butir-butir anda, kawalan anda sendiri ke atas maklumat peribadi anda dan bagaimana anda boleh menghubungi kami.

Dengan melawat laman web kami di www.airasiabig.com atau melawat, mengakses dan/atau menggunakan aplikasi mudah alih BIG ("Laman web" atau "Aplikasi Mudah alih"), anda akan dianggap telah membaca dan bersetuju untuk terikat dengan Polisi Privasi ini.

NOTIS

Polisi Privasi ini dianggap sebagai suatu notis menurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010. 

Kami mungkin mengubah suai, mengubah atau mengemaskini Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan sebarang perubahan kepada amalan privasi kami. Kami akan memaklumkan anda akan perubahan kepada Polisi Privasi kami di Laman web kami atau Aplikasi Mudah alih. Dalam setiap kes, versi Polisi Privasi yang telah dikemaskinikan  boleh didapati di Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami pada setiap masa. Sila semak Laman web kami atau Aplikasi Mudah alih kami secara kerap untuk sebarang pengemaskinian terhadap Polisi Privasi kami.

PENGUMPULAN DAN PENGGUNAAN MAKLUMAT

Kami mungkin mengumpul dan memegang maklumat/data peribadi ("Maklumat Peribadi") tentang anda atau orang lain yang anda telah berikan maklumatnya kepada kami ("Pihak Ketiga"), iaitu, maklumat yang boleh mengenal pasti anda atau pihak ketiga tersebut, termasuk tanpa batasan nama penuh, alamat pos dan e-mel, maklumat perhubungan lain, butir-butir pengenalan, butiran pembayaran dan lain-lain maklumat yang diperlukan oleh kami bagi menyediakan anda dengan perkhidmatan yang mana anda dan/atau pihak ketiga, atau seseorang lain yang anda tahu, cari, yang kami terima daripada anda melalui Laman web atau Aplikasi Mudah alih, pusat khidmat pelanggan, laman media sosial, jumpa terus atau saluran pengedaran dan saluran pengedaran kami yang lain. Anda bersetuju dengan pengumpulan dan penggunaan Maklumat Peribadi anda oleh TBD mengikut cara yang diterangkan di sini (yang mungkin berubah dari masa ke semasa) melainkan jika dan sehingga anda memaklumkan kami sebaliknya. Anda juga mewakili dan menjamin bahawa anda telah mendapat keizinan daripada Pihak Ketiga atau sebaliknya berhak untuk memberikan kami Maklumat Peribadi mereka dan untuk melihat atau mengubah maklumat mereka. Anda bersetuju untuk menanggung rugi kami sekiranya kami mengalami apa-apa kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh kegagalan anda untuk mematuhi yang sama.

Anda mengakui dan bersetuju bahawa bagi anda meneruskan permohonan keahlian, pendaftaran dan/atau langganan dan untuk kami berikan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah dan keistimewaan di bawah Program Kesetiaan BIG, menguruskan akaun keahlian anda, dan untuk membolehkan anda mengambil bahagian dalam Program Kesetiaan BIG, perkongsian, pindahan, pengambilan, pengemaskinian dan pemprosesan maklumat dan Maklumat Peribadi anda serta penciptaan profil ahli dan akaun pengguna mungkin berlaku antara TBD, AirAsia dan setiap kumpulan syarikat masing-masing, syarikat berkaitan, afiliasi, anak-anak syarikat, rakan anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu TBD dan AirAsia, dan pemegang lesen TBD, vendor, pembekal perkhidmatan, peniaga, rakan-rakan strategik, mana-mana kontraktor pihak ketiga, dalam dan luar Malaysia (lebih lanjut dinyatakan di perenggan 3.4 di bawah), dan bahawa anda telah membaca, memahami dan bersetuju untuk memproses Maklumat Peribadi anda untuk tujuan yang sama.

Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa Maklumat Peribadi yang anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan Maklumat Peribadi tersebut sentiasa dikemaskinikan.

Kami mungkin mengumpul Maklumat Peribadi dalam satu atau lebih keadaan berikut atau bagi satu atau lebih tujuan yang berikut:

  • untuk memproses permohonan keahlian anda, pendaftaran dan/atau langganan bagi Program Kesetiaan BIG;
  • untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah dan keistimewaan di bawah Program Kesetiaan BIG, untuk menguruskan akaun keahlian, transaksi dan aktiviti-aktiviti di bawahnya dan membolehkan anda untuk mengambil bahagian dalam Program Kesetiaan BIG sebagai ahli;
  • untuk menyediakan anda dengan produk-produk dan/atau perkhidmatan yang anda telah langgani dan untuk memberitahu anda tentang perubahan-perubahan penting atau perkembangan ciri-ciri;
  • untuk menghantar maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, dan tawaran promosi istimewa, surat berita atau borang kaji selidik dan soal selidik pelanggan;
  • untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah, maklumat, untuk menguruskan atau memproses sebarang transaksi yang telah anda lakukan di mana-mana program (contohnya program ganjaran, atau berkenaan mana-mana program rakan kongsi kami masing-masing termasuk program jenama bersama dan/atau lain-lain usahasama perniagaan);
  • untuk memproses transaksi pembayaran anda dan untuk tujuan lain-lain operasi dan pentadbiran, termasuk tanpa batasan, menghantar kepada anda pemberitahuan, dan menguruskan akaun anda;
  • untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan, faedah-faedah maklumat, menguruskan atau memproses sebarang transaksi dengan mana-mana rakan kongsi dan kumpulan syarikat masing-masing, termasuk tetapi tidak terhad kepada pemegang-pemegang saham kami, syarikat-syarikat berkaitan, afiliasi, subsidiari, rakan-rakan subsidiari dan syarikat-syarikat bersekutu berkaitan dengan perkhidmatan, manfaat dan keistimewaan yang diberikan kepada anda;
  • mengemaskini dan menguruskan ketepatan rekod kami; pencegahan, pengesanan atau pendakwaan jenayah, dan mematuhi kewajipan perundangan dan kawal selia serta obligasi badan berkanun;
  • untuk menjalankan pemarkahan penilaian dan analisis tingkah laku, pasaran, analisis produk dan arah aliran dan kajian pasaran (jika ada);
  • menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman, pentadbiran, operasi, pemasaran, perancangan, pembangunan produk atau perkhidmatan, keperluan penyelidikan dan penyelesaian masalah;
  • menguruskan penyertaan anda dalam peraduan atau kempen-kempen yang mungkin kami jalankan dari masa ke semasa;
  • untuk memberikan anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan TBD dan syarikat berkaitan, afiliasi, anak syarikat dan syarikat-syarikat bersekutu kami;
  • untuk memberikan anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan daripada rakan perniagaan kami;
  • penjualan silang, pemasaran dan promosi termasuk menguruskan tawaran dan pertandingan;
  • untuk menguruskan akaun anda termasuk mengambil tindakan yang perlu berhubung dengan mana-mana aktiviti janggal atau mencurigakan sehubungan dengannya;
  • komunikasi dan memastikan kepuasan pelanggan, yang mungkin termasuk menjalankan kaji selidik untuk meningkatkan kualiti produk dan perkhidmatan kami, bertindak balas kepada pertanyaan dan aduan dan secara amnya menyelesaikan pertikaian atau untuk menguatkuasakan terma dan syarat, termasuk terma dan syarat yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan kami;
  • mengekalkan sejarah akaun keahlian anda untuk rujukan masa kini dan masa depan (jika ada);
  • membolehkan pemegang serah hak TBD sebenar atau dicadangkan, atau peserta atau subpeserta TBD  menilai transaksi anda yang dimaksudkan untuk menjadi penyerahan, penglibatan atau penyertaan kecil (jika ada);
  • melindungi kepentingan TBD dan lain-lain tujuan sampingan atau berkaitan;
  • dari segi interaksi dengan aplikasi yang dicipta oleh TBD, maklumat yang dikumpul dari segi lokasi dan peranti mudah alih anda boleh digunakan untuk memberikan anda dengan perkhidmatan berasaskan lokasi seperti hasil carian dan kandungan pemasaran;
  • untuk tujuan-tujuan lain seperti yang dinyatakan dalam terma dan syarat (termasuk terma dan syarat produk dan terma dan syarat kempen); dan
  • untuk sebarang tujuan yang diberitahu kepada anda pada masa pengumpulan maklumat peribadi anda.

(selepas ini dirujuk sebagai "Tujuan")

Pada bila-bila masa anda boleh memilih keluar daripada senarai penerima komunikasi pemasaran daripada kami dengan menghubungi kami (sila lihat bahagian HUBUNGI KAMI di bawah) dan kami akan memastikan bahawa nama anda dibuang dari senarai mel kami.

Kami menggunakan maklumat umum, agregat untuk menjana statistik dan mengukur aktiviti tapak untuk meningkatkan kebergunaan kunjungan pelanggan. Maklumat tersebut tidak termasuk Maklumat Peribadi.

Sila ambil perhatian bahawa jika diperlukan bagi tujuan di atas, Maklumat Peribadi anda mungkin dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia.

Kami mungkin mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada:

  • AirAsia dan setiap syarikat kumpulan masing-masing, syarikat berkaitan, afiliasi, anak-anak syarikat, rakan anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu TBD dan AirAsia, dan pemegang-pemegang lesen, penasihat, vendor (termasuk sistem vendor), pembekal perkhidmatan, peniaga, rakan-rakan (termasuk tetapi tidak terhad kepada rakan-rakan kongsi perniagaan, rakan kongsi bank, rakan-rakan strategik), kontraktor pihak ketiga kami, sama ada terletak dalam atau luar Malaysia;
  • pengendali rangkaian pembayaran (termasuk VISA, Mastercard, China Union Pay, dimana berkenaan), agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa, jika dan apabila diperlukan;

         bagi Tujuan; dan

  • mana-mana pemegang serah hak TBD yang sebenar atau berpotensi, yang menerima pindahan milik atau pengambilalih (dalam atau di luar Malaysia) (termasuk syarikat-syarikat subsidiari dan afiliasi kami) atau aset perniagaan kami atau syarikat-syarikat kumpulan, atau berhubung dengan sebarang penyusunan semula atau perlaksanaan korporat termasuk penstrukturan semula kami untuk memindahkan perniagaan, aset dan/atau liabiliti.

Maklumat Peribadi anda juga boleh didedahkan kepada pihak ketiga yang lain yang kami ada hubungan perdagangan, untuk tujuan pemasaran, pengiklanan dan yang berkaitan dengannya, melainkan jika anda menyatakan bahawa anda tidak mahu kami mendedahkan kepada pihak ketiga seperti itu untuk tujuan pemasaran dan pengiklanan dan seperti dikehendaki atau diberi kuasa di bawah undang-undang atau disediakan dalam kerjasama dengan mana-mana pihak berkuasa kerajaan.

Sila ambil perhatian bahawa ianya perlu bagi TBD untuk memproses Maklumat Peribadi anda untuk Tujuan tersebut, dan tanpanya TBD tidak akan mampu untuk menyediakan produk dan/atau perkhidmatan yang anda minta dari TBD atau melaksanakan dan/atau menjalankan mana-mana Tujuan yang tersebut di atas. Jika anda gagal untuk menyediakan kepada kami Maklumat Peribadi yang dinyatakan di perenggan 3.1 di atas, kami mungkin tidak mampu untuk melaksanakan dan/atau menjalankan apa-apa Tujuan dinyatakan.

KOMUNIKASI PEMASARAN DAN PROMOSI

Kami mungkin menggunakan Maklumat Peribadi yang disediakan untuk menghantar maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, dan tawaran khas atau promosi, surat berita atau borang-borang kaji selidik dan soal selidik pelanggan melainkan jika anda menyatakan anda tidak ingin menerima bahan-bahan itu.

Anda boleh memilih keluar daripada senarai penerima apa-apa komunikasi dari kami pada bila-bila masa dengan mengklik di "pautan hentikan langganan" pada komunikasi pemasaran yang berkaitan atau hubungi kami dengan permintaan anda (lihat bahagian HUBUNGI KAMI di bawah).

KESELAMATAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA

Kami akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi sebarang Maklumat Peribadi yang kami terima daripada anda melalui Laman web kami atau dengan Aplikasi Mudah alih dari penyalahgunaan dan kehilangan dan dari akses tanpa kebenaran, pengubahsuaian atau pendedahan. Kami mungkin memegang maklumat anda sama ada dalam bentuk elektronik atau salinan kertas atau mengekalkan pihak ketiga untuk memegang maklumat tersebut bagi pihak kami. Dimana dikehendaki oleh undang-undang Maklumat Peribadi akan dimusnahkan atau dinyahkenal pasti apabila tidak diperlukan lagi.

Dengan memberikan kami Maklumat Peribadi atau menggunakan perkhidmatan kami atau Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami, anda memberi kebenaran untuk pemindahan, storan dan pemprosesan Maklumat Peribadi di mana pelayan, pangkalan data pusat dan kemudahan sistem kami akan terletak dan/atau dikendalikan, yang mungkin berada di luar negara anda tinggal atau lokasi di mana anda mengakses Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami untuk memberikan Maklumat Peribadi, dan mungkin merangkumi, antara lain, Malaysia, Singapura, India, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Walau bagaimanapun oleh kerana Laman web atau Aplikasi mudah alih ini dihubungkan ke internet, dan internet adalah sangat tidak selamat, kami tidak dapat menyediakan sebarang jaminan berhubung keselamatan penghantaran maklumat yang anda komunikasikan kepada kami dan anda melakukannya atas risiko anda sendiri .

TBD akan menjaga keselamatan penyimpanan Maklumat Peribadi anda bagi mematuhi langkah-langkah keselamatan minimum yang ditetapkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010, peraturan dan piawaiannya, dengan cara-cara berikut:

  • mendaftarkan orang-orang yang mempunyai akses kepada penstoran;
  • kawalan dan hadkan capaian berdasarkan keperluan;
  • mengekalkan rekod yang betul bagi akses dan pemindahan Maklumat Peribadi;
  • memastikan semua kakitangan TBD melindungi kerahsiaan;
  • mengadakan program-program kesedaran mendidik kakitangan mengenai tanggungjawab untuk melindungi Maklumat Peribadi;
  • mewujudkan prosedur keselamatan fizikal;
  • mengikat pihak ketiga yang terlibat dalam pemprosesan Maklumat Peribadi; dan
  • tidak menggunakan peranti boleh alih dan perkhidmatan pengkomputeran awan untuk memindah atau menyimpan Maklumat Peribadi tanpa persetujuan bertulis daripada pengurusan kanan TBD.

PAUTAN KE LAMAN WEB LAIN

Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami mungkin mengandungi pautan ke laman web atau aplikasi mudah alih yang dikendalikan oleh pihak ketiga ("Laman Web Pihak Ketiga dan Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga"). Kami tidak bertanggungjawab untuk amalan privasi atau kandungan Laman Web Pihak Ketiga dan Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga. Laman Web Pihak Ketiga dan Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga adalah bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada anda mengenai amalan privasi mereka sendiri. Kami menggalakkan anda untuk membaca penyata privasi setiap laman web yang mengumpul maklumat daripada anda sebelum menghantar sebarang Maklumat Peribadi. Polisi Privasi TBD terpakai semata-mata kepada maklumat yang dikumpul oleh TBD dan tidak terpakai untuk Laman Web Pihak Ketiga atau Aplikasi Mudah Alih Pihak Ketiga.

AKSES DAN PEMBETULAN

Anda boleh meminta akses ke sebarang Maklumat Peribadi yang kami pegang tentang anda atau mana-mana Pihak Ketiga yang Maklumat Peribadinya telah anda berikan pada bila-bila masa dengan menghubungi kami (sila lihat bahagian HUBUNGI KAMI di bawah). Di mana kami memegang maklumat yang anda berhak untuk akses, kami akan berusaha untuk menyediakan anda dengan cara yang sesuai untuk mencapainya (misalnya dengan menghantar e-mel atau menghantarnya kepada anda).

Jika anda percaya bahawa Maklumat Peribadi yang kami pegang tentang anda adalah tidak betul, tidak lengkap atau tidak tepat, maka anda boleh memohon untuk memindanya. Kami akan mempertimbangkan jika maklumat itu memerlukan pindaan. Jika kami tidak bersetuju bahawa ada alasan untuk pindaan maka kami akan menambah nota maklumat peribadi yang menyatakan bahawa anda tidak bersetuju dengannya. Anda boleh juga, pada bila-bila masa selepas ini, membuat permintaan, secara bertulis, untuk mengehadkan pemprosesan Maklumat Peribadi anda (termasuk data peribadi lain-lain yang diberikan oleh anda).

Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010, dan sehingga tahap tidak terhad oleh mana-mana undang-undang lain (jika berkenaan), kami boleh:

  1. mengenakan bayaran untuk memproses permintaan anda untuk akses atau pembetulan Maklumat Peribadi; dan
  2. enggan mematuhi permintaan untuk pembetulan Maklumat Peribadi anda dan memberikan anda sebab untuk keengganan kami.

KUKI

Kami mungkin menggunakan kuki di Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami untuk:-

  1. mengekalkan sesi dan butir-butir anda yang diperlukan semasa permohonan, langganan, proses pendaftaran dan semasa transaksi (kuki sesi);
  2. mengumpul data penggunaan Laman web atau Aplikasi Mudah alih untuk tujuan statistik/analitik (kuki analitik); dan
  3. mengarahkan anda ke halaman pendaratan yang betul berdasarkan geo-lokasi anda (kuki panyasaran geografi).

Anda boleh mengarahkan pelayar anda, dengan mengubah tetapannya, untuk berhenti menerima kuki atau untuk bertanya kepada anda sebelum menerima kuki daripada Laman web atau Aplikasi Mudah alih yang anda lawati. Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami tidak akan berfungsi dengan betul jika tetapan kuki dilumpuhkan.

KANAK-KANAK (DI BAWAH UMUR 18 TAHUN)

Kami tidak dapat membezakan umur pelawat ke Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami. Jika anda adalah ibu bapa atau penjaga seseorang yang di bawah umur lapan belas (18) tahun yang telah memberikan kami Maklumat Peribadinya tanpa pengetahuan dan kebenaran anda, anda boleh meminta kami memadam maklumat tersebut dengan menghubungi kami.

HUBUNGI KAMI

Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Polisi Privasi kami, atau apa-apa kepentingan atau aduan mengenai pengolahan privasi anda oleh kami menurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010, sila hubungi kami melalui surat berdaftar atau e-mel (yang mestilah dihantar dari alamat e-mel yang anda daftar dengan kami) di:-

Bahagian Perlindungan Data peribadi
Unit 19-04-02, Level 4
PNB Damansara,
Lorong Dungun,
Damansara Heights,
50490 Kuala Lumpur
Malaysia

Emel: [email protected]

PENAFIAN LAMAN WEB ATAU APLIKASI MUDAH ALIH

Berasaskan kepada penafian Laman web dan Aplikasi Mudah alih kami, sila rujuk kepada Terma Penggunaan kami ("Terma Penggunaan") yang boleh ditemui di Laman web atau Aplikasi Mudah alih kami untuk maklumat lanjut.

PELBAGAI

Sekiranya terdapat sebarang ketidakselarasan antara versi Bahasa Inggeris dan versi bahasa yang lain Polisi Privasi ini, terma versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

PERCANGGAHAN ANTARA TEKS BAHASA INGGERIS DAN TERJEMAHAN LAIN

jika terdapat sebarang konflik atau percanggahan antara teks Bahasa Inggeris bagi terma dan syarat Polisi Privasi ini dan sebarang terjemahannya, teks Bahasa Inggeris hendaklah diguna pakai dan mengatasi apa-apa terjemahan lain atau mana-mana versi dalam bahasa lain.

Dikemaskini sehingga 19 Jun 2018



Yes or No
Last Updated on 20 June 2018